Registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen vanaf 1 januari

Over minder dan 3 weken moeten (land)bouwvoertuigen een kentekenbewijs hebben, anders mogen ze vanaf 1 januari 2022 de weg niet meer op. Het registreren van (land)bouwvoertuigen bij de RDW kan tot die tijd nog zonder keuring (en dus goedkoper).

Sinds dit jaar geldt er een registratieplicht bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor alle bestaande en nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden. Ook motorrijtuigen met een beperkte snelheid, zogeheten MMBS’en, vallen onder deze registratieplicht.

De deadline van 31 december 2021 voor het laagdrempelig registreren van (land)bouwvoertuigen via de goedkope conversieregeling nadert snel. Het registreren bestaat uit het inschrijven en te naamstellen van het voertuig in het kentekenregister bij de RDW. Heb jij een of meer van deze voertuigen in je bezit? Registreer dan nu je voertuig(en)! Na 1 januari wordt dat lastiger en duurder. Met de huidige conversieregeling kost registratie slechts €18. Vanaf 1 januari 2022 wordt dat minimaal €140 per voertuig.

Welke voertuigen moeten een geregistreerd worden?

Het gaat om verschillende voertuigen die in de bouw, infra, logistiek, groen, op de boerderij en op het land gebruikt worden. Dit zijn bijvoorbeeld knikmopsen, schrankladers, dumpers, graafmachines, veegmachines, verreikers, (mini)trekkers en wielladers. Registreren is nodig als het voertuig harder dan 6 km/u kan rijden en op de openbare weg komt. Dat geldt ook voor zelfrijdende (land)bouwmachines en land- en bosbouwaanhangwagens die harder dan 25 km/u kunnen rijden.

Voor voertuigen die harder kunnen rijden dan 25 km per uur, geldt er tevens een kentekenplicht: de eigenaar is verplicht een kentekenplaat op het voertuig te monteren; zonder kentekenbewijs mag het voertuig niet meer de openbare weg op. Komt het dat toch, dan riskeert de bestuurder een boete.

 

Wat is de ‘openbare weg’?

Weet je dat je ook op de openbare weg komt als je alleen een openbare weg oversteekt? Of als je op eigen terrein of bedrijfsterrein rijdt dat toegankelijk is voor anderen, zelfs als er een hek of slagboom staat? De registratieverplichting voor een voertuig is hierdoor al snel aan de orde. Houd daar rekening mee als je nadenkt over de registratie.

 

Hoe registreer je tot 31 december 2021 een (land)bouwvoertuig?

1. Ga naar de website www.rdw.nl/registratie. Met de keuzehulp bepaal je of een voertuig geregistreerd moet worden.
2. Zoek van ieder voertuig de gegevens die nodig zijn voor registratie. Dat zijn onder meer het chassisnummer, merk, type en bouwjaar. Op de website staan een hulpformulier en tips om het chassisnummer te vinden. Maak ook een foto van het typeplaatje.
3. Registreer het voertuig. Je betaalt €18 per voertuig. De RDW stuurt vervolgens het kentekenbewijs toe.
4. Geef het kenteken van het voertuig door aan je verzekeraar.
5. Rijdt het voertuig harder dan 25 km/u, dan moet er ook een kentekenplaat achterop. Bestel de kentekenplaat bij een geregistreerde kentekenplaatfabrikant.

Meer informatie?

Check de site van rdw.nl of neem contact met ons op. Wij helpen u gerust verder.

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem gerust contact op. Wij vertellen je graag meer!

Bel 0547 - 291 291

Of ga naar onze contactpagina

Verkoop Verhuur Veiligheidskeur Parts Service

Bel me terug